مسئولیت اجتماعی برای افرادی که در جامعه تأثیرگذار هستند، ایجاب میکند تا آنها در بخشهایی که دولت نتوانسته است وظایف خود را به درستی انجام دهد، ورود پیدا کنند. مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزشهای فنی و حرفه ای، با این دیدگاه فعالیت خود را آغاز کرد تا بتواند کمک هایی را برای رشد و ترویج مهارت آموزی برای اشتغال جوانان ارائه کند.
از سال 1384 که دولت تصمیم گرفت تا دبیرستانهای ایران مانند بسیاری از کشورهای پیشرفته به سمت مهارت آموزی برود، شاهد تأسیس هنرستانهای فنی و حرفهای و کار دانش در نقاط مختلف کشور بودهایم. این هنرستانها میتوانند مهارتهای فنی و نرم مورد نیاز دختران و پسران ایرانی را به آنها آموزش دهند.
مسئله را بدانیم
مشکل اشتغال و بیکاری جوانان یکی از معضلات گسترده اجتماعی در ایران است که در طی سالیان متمادی دولتهای مختلف نتوانستهاند به تنهایی نسبت به حل آن اقدام کنند؛ به همین دلیل ضرورت دارد تا سازمانهای مردم نهاد به این قضیه وارد شوند و به کمک دولتها بیایند.
با توجه به رسالت مهم مهارتآموزی در سند چشم انداز توسعه ایران، چند مشکل جدّی و اساسی توسط مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزشهای فنی و حرفه ای شناسایی شد:
- هنرستانها و مراکز مهارتهای فنی، مربیان و نیروهای آموزشی مورد نیاز را در اختیار ندارند.
- فضاهای آموزشی متناسب و تجهیزات لازم برای آموزشهای مهارتی در اختیار کارآموزان قرار نگرفته است.
- هنوز در جامعه فرهنگ مهارت و حرفه آموزی وجود ندارد. متاسفانه بسیاری از خانواده ها و جوانان به دنبال مدرک گرایی هستند و بدون تحقیق کافی به سراغ انتخاب یک رشته تحصیلی در دانشگاه میروند.
هدفِ عالی
مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزشهای فنی و حرفه ای به دنبال راهکارهایی است تا توجه مسئولین کشور را به موضوع مهارتورزی افزایش دهد (مطالبهگری). زیرا تجربه نشان داده است، کسانی که دارای مهارت باشند بیکار نخواهند ماند و امکان اشتغال برای آنها وجود خواهد داشت.
مجمع، به دنبال جذب افراد خیّر برای سرمایه گذاری در زمینه مهارتآموزی و اشتغال است تا بتوان معضل جوانان تحصیل کرده بیکار را حل نمود و زمینه را برای توسعه آموزشهای فنی فراهم آورد.
اشتغال جوانان ایرانی و ترویج فرهنگ کارآفرینی علاوه بر توسعه زیرساختهای اقتصادی کشور، جلوی هدررفت منابع و مهاجرت بی رویه را خواهد گرفت. توسعه فرهنگ کار در بین جوانان، تنها راه حل اقتصاد پایدار در کشور است که میتواند زمینه رضایتمندی جامعه را فراهم آورد. تحقق این هدف، بدون مشارکت خیرین امکان پذیر نخواهد بود.
تغییر نگرش به کارهای خیر و عامالمنفعه در مجمع خیرین
آنچه مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزشهای فنی و حرفه ای، را از سایر مراکز خیریه و نهادهای عامالمنفعه متمایز میکند، توجه آن به مهارتآموزی جوانان است. اعضای هیئت مدیره مجمع معتقدند جوان ماهر میتواند علاوه بر اشتغال، زمینه را برای تولید و کارآفرینی فراهم آورد.
رسیدن به این هدف ارزشمند( اشتغال و کار آفرینی) تنها توسط دولت یا تعداد افراد محدودی امکانپذیر نیست. به همین دلیل مجمع به دنبال اصلاح فرهنگ کار خیر و وقف است. قطعاً خیرین میتوانند با ایجاد و تجهیز مراکز مهارتی نقش مهمی را در رشد اشتغال کشور ایفا کنند.
امروزه خیر یا وقف مهارت موضوعی است که بیش از هر نوع دیگری از وقف باید به آن توجه شود تا زمینه تحول و رشد ایران عزیزمان فراهم آید.
مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزشهای فنی و حرفه ای چگونه به اهداف خود می رسد؟
مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزشهای فنی و حرفه ای، برای اینکه بتواند به هدف عالی خود یعنی افزایش مهارت دست پیدا کند به سه رکن اساسی زیر توجه ویژهای دارد:
۱. جلوگیری از هدررفت نیروی انسانی و افزایش توان اشتغال
ما در ایران نیروی انسانی ماهر کم نداریم؛ امّا متاسفانه عدم مدیریت و به کارگیری نادرست نیروی انسانی باعث شده است تا زمینه اشتغال و افزایش بهرهوری فراهم نیاید. راهکارهای زیر برای تحقق این هدف متصوّر است:
- برگزاری گردهمایی، سمینار و کنفرانسهای فنی و علمی
- اجرای دورهها و کارگاه های آموزشی و تخصصی
- تربیت نیروی متخصص
- ارائه مشاوره های آموزشی
۲. توسعه و ترویج آموزشهای فنی و حرفه ای و مهارتهای شغلی
مجمع به عنوان یک سازمان مردم نهاد سعی دارد تا به افزایش کیفیت آموزشهای مهارتی کمک نماید. مراکز فنی و حرفهای، هنرستان های کاردانش و دانشکدههای فنی و حرفهای میتوانند با ارائه خدمات آموزشی به گروههای هدف، زمینه ترویج فرهنگ کارآفرینی فراهم نمایند.
برای تحقق این هدف میتوان با چاپ نشریات علمی، آموزشهای مجازی و.. امکان توسعه و ترویج مهارتهای شغلی را به وجود آورد.
۳. بهینهسازی مهارتهای شغلی
بسیاری از مهارتهای شغلی به علت ناهماهنگیهای موجود بین بخشهای مختلف تولیدی کارایی و صرفه اقتصادی ندارند. به همین دلیل بسیاری از شاغلان این بخشها بیکار شده یا به تغییر شغل روی میآورند. با بهینه سازی مهارتهای شغلی، میتوان زمینه ارتباط بین کسب و کارهای مختلف را فراهم آورد.
خیرین در مجمع سعی دارند تا با تسهیلگری بین واحدهای فنی و نیروهای انسانی ماهر، زمینه را برای تعامل و همکاری آنها فراهم آورند. ایجاد تعاونیها در بخشهای فنی و حرفهای، کشاورزی، دامداری و صنعت باعث افزایش کیفیت و بهرهوری خواهد شد. این بهرهوری اثر خود را در دراز مدت بر روی سوددهی مراکز اقتصادی نشان خواهد داد.
چگونه میتوان با مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزشهای فنی و حرفه ای همکاری کرد؟
برای همکاری و آشنایی بیشتر با فعالیتهای مجمع میتوانید از طریق اطلاعات موجود در صفحه زیر با ما تماس بگیرید.
تو مگو همه به جنگند و ز صلح من چه آید تو یکی نه ای هزاری، تو چراغ خود بیفروز مولوی چشم در راهیم همه هنگام…!