یکی از بزرگترین مشغلهها برای دانشآموزان و خانوادههایشان انتخاب رشته تحصیلی درست و خوب است. رشتهای که از آینده شغلی و همچنین جایگاه اجتماعی مناسبی برخوردار باشد. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی آینده شغلی رشتههای کاردانش بپردازیم.
اهمیت رشتههای کاردانش
برخی از خانوادهها فرزندانشان را به سمت رشتههای نظری سوق میدهند و تمایل دارند که آنها در رشتههای نظری تحصیل کنند. هدف خانوادهها از این کار اطمینان کامل از آینده شغلی خوب برای فرزندانشان است. باید توجه داشته باشیم که بهترین راه برای رسیدن به بهترین درآمد و جایگاه اجتماعی خوب، سوق دادن دانش آموزان به سمت علایق آنها است.
ممکن است دانش آموزی به رشتههای فنی و کاردانش علاقه بیشتری داشته باشد و به راحتی دروس مربوط به این رشتهها را متوجه شود. در نتیجه سوق دادن امثال این دانشآموزان به سمت رشتههای نظری کار درستی نبوده و جلوی رشد و شکوفایی آنها را میگیرد. از طرفی رشتههای فنی و کاردانش برای آن دسته از دانش آموزانی مناسب است که به دروس عملی علاقه بیشتری دارند.
معرفی رشتههای اصلی کاردانش
رشتههای کار دانش برای آن دسته از دانشآموزانی مناسب است که به مهارتآموزی و دروس عملی علاقه بیشتری دارند. رشتههای کاردانش با هدف پرورش استعدادهای دانشآموزان در جهت مهارتهای مورد نیاز جامعه ایجاد شده است.
به طور کلی رشتههای کاردانش به سه زیر شاخه اصلی خدمات و کشاورزی، صنعت و هنر تقسیم شدهاند. در مقاله معرفی رشتههای کار و دانش بهطور مفصل شاخهها و زیر شاخههای کاردانش را معرفی کردهایم که توصیه میکنیم حتما به مطالعه آن بپردازید.
وجود بیش از 150 زیرشاخه در رشتههای کاردانش موجب میشود تا آینده شغلی مناسبی در این رشته وجود داشته باشد. از آنجایی که در کاردانش تمرکز اصلی برروی مهارتآموزی است، دانشآموزان پس از فارغالتحصیلی میتوانند در مراکز صنعتی مشغول به کار شوند. حتی این ظرفیت وجود دارد که به خوداشتغالی روی بیاورند.
نکته مهم در رشتههای کاردانش این است که امکان ویرایش و بروزرسانی این رشتهها وجود دارد. به همین دلیل با توجه به نیاز بازار ممکن است یک رشته حذف یا رشتههای جدیدی اضافه شوند. این ظرفیت باعث تقویت آینده شغلی در رشتههای کاردانش خواهد شد. به عنوان مثال در سالهای اخیر چند رشته به این مجموعه اضافه شدهاند:
- محیط بانی؛
- حمل و نقل ریلی؛
- خدمات فروشگاهی؛
- بهداشت عشایر و روستا؛
- بازیافت مواد و انرژی.
با توجه به زیاد بودن تعداد زیر شاخههای این رشته و متنوع بودن آنها، دست دانشآموزان برای انتخاب رشته باز بوده و آنها میتوانند بر اساس علاقهمندیهای خود یکی از این رشتهها را برای ادامه تحصیل و داشتن یک آینده شغلی موفق انتخاب کنند.
تفاوت بین شاخه فنی و حرفهای و کار و دانش
کاردانش و فنی و حرفهای دو شاخه شبیه به هم هستند. برای بسیاری از دانشآموزان این سوال بهوجود میآید که فنی و حرفهای چه تفاوتی با کاردانش دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که یکی از تفاوتهای میان شاخه فنی و حرفهای و کاردانش، شرایط ورود به دانشگاه شاخه فنی و حرفهای است.
از دیگر تفاوتهای آنها تعداد بیشتر واحدهای عملی در شاخه کاردانش است. این دروس عملی در کنار تنوع زیاد رشتههای کاردانش باعث میشوند تا دانشآموزان گزینههای زیادی را برای انتخاب و موفقیت در آینده شغلی خود در رشتههای کاردانش در اختیار داشته باشند.
عملی بودن دروس کاردانش موجب میشود تا آنها ظرفیت بیشتری برای ورود به بازار کار داشته باشند. به همین دلیل اگر فارغالتحصیلان کاردانش مباحث آموزشی در کارگاههای عملی را به خوبی فرابگیرند بعد از پایان تحصیلات بیکار نخواهند ماند و به سرعت وارد بازار کار خواهند شد.
از آنجایی که رشتههای کاردانش همزمان توسط آموزش و پرورش و وزارت کار و امور اجتماعی صورت میپذیرد آینده شغلی بهتری در انتظار آنها است. زیرا وزارت کار و امور اجتماعی با پایش دقیق وضعیت بازار کار به تعریف و صدور مجوز برای رشتههای کار و دانش میپردازد.
پر درآمدترین رشتههای کاردانش
همانطور که پیشتر اشاره کردیم؛ یکی از مسئلههای مهم خانوادهها و دانش آموزان، بحث درآمد است. داشتن درآمد و بازار کار مناسب برای یک شغل و حرفه یکی از بزرگترین ملاکها برای افراد در انتخابشان است. بهطوری که میتوان گفت از مهمترین عواملی که بر روی آینده شغلی تاثیر میگذارد میزان درآمد آن است.
اگر افراد به سمت مهارتهایی بروند که در آنها استعداد دارند و همچنین به آنها علاقهمند هستند، موفق خواهند بود. بسیاری از رشتهها فضای زیادی برای رشد و توسعه دارند و هر کدام به تنهایی میتوانند برای افراد مختلف پر سود و پر درآمد باشند.
اگر بخواهیم بعضی از رشتههای پر درآمد را نام ببریم، میتوانیم به رشتههای آشپزی و قنادی و رشته پرورش زنبور عسل اشاره کنیم.
تضمین آینده شغلی دانش آموزان کاردانش
از آنجایی که محصلین رشتههای کاردانش از ابتدا مشغول به مهارتآموزی هستند و بیشتر دروس آنها عملی است، زودتر میتوانند با آموختن مهارتها به صورت مستقل از تحصیل فعالیت کنند به همین دلیل آینده شغلی بهتری در انتظار آنهاست.
دوره کاردانش فرصت خوبی برای کسب تجربه بیشتر دانشآموزان است. دانشآموزان در طی این سالها میتوانند از نظر بعد عملی به میزان قابل توجهی رشد کنند و با میزان تجربه قابل قبولی وارد بازار کار شوند.
در سالیان اخیر شاهد درخشش برخی از دانشآموزان در طی مدت تحصیل بودیم. دانشآموزانی که با استفاده از مهارتهایی خود توانستند در همان حیطهای که به تحصیل مشغول بودند به درآمدزایی برسند و کمک خرجی برای خانواده خود باشند.
سخن پایانی
یک ذهنیت اشتباهی که درباره رشتههای فنی و کاردانش وجود دارد این است که دانش آموزان ضعیف به این رشتهها میروند! اصلا اینطور نیست و اگر هر دانشآموزی به سمت علایق خود برود، بهترین اتفاقها برای او خواهد افتاد.
اگر علاقه بیشتری به دروس عملی نسبت به دروس رشتههای نظری دارید، پیشنهاد میشود که به سمت رشته کاردانش بروید.
در رشته کاردانش علاوه بر عملی بودن دروس، میتوانید زودتر وارد بازار کار شوید. همچنین در کاردانش زیر شاخههای بیشتری نیز وجود دارد که باعث میشود دانشآموزان دست بازتری برای انتخاب رشته مناسب داشته باشند. مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزش فنی و حرفهای تلاش دارد تا به عنوان تسهیلگر بین سازمانهای مرتبط به بهبود اشتغال و فضای کار در ایران کمک کند.