زنان یک بخش مهم از بافت جمعیتی در هر کشوری را تشکیل میدهند. اشتغال زنان در جامعه علاوه بر کمک به اقتصاد خانواده باعث تقویت حضور آنان در فعالیتهای اجتماعی میشود. به همین دلیل توجه به رشتههای مهارتی مناسب برای دختران از اهمیت زیادی برخوردار است.
تمامی رشتههای مهارتی با توجه به فرهنگ و تواناییهای دختران برای آنها مناسب نیست. به همین دلیل باید در هنگام انتخاب رشته تحصیلی در هنرستان یا دبیرستان و دانشکدههای فنی به علایق و ویژگیهای دختران برای مهارتآموزی توجه کرد.
بهترین رشتههای مهارتی برای دختران و زنان
رشتههای تحصیلی مهارتی در هنرستانهای فنی و حرفهای، کاردانش یا دانشکدههای فنی بر روی مسیر شغلی افراد تاثیرگذار هستند. از همینرو در هنگام انتخاب رشتههای مهارتی برای دختران باید به شرایط آنها توجه داشت.
یک رشته مهارتی مناسب برای دختران باید دارای شرایط زیر باشد:
- جزء کارهای سخت و طاقت فرسا نباشد؛
- در آمد مناسبی داشته باشد؛
- به منزلت و جایگاه اجتماعی دختران آسیبی وارد نکند؛
- امکان خوداشتغالی و کارآفرینی را به بانوان بدهد؛
- بازار کار خوبی داشته باشد؛
- محیط متناسبی برای کار دختران باشد؛
- و…
نباید فراموش کنیم که یک دختر شرایط متفاوتتری از پسران برای اشتغال دارد. به همین دلیل در انتخاب رشتههای مهارتی دختران نیز بایستی به شرایط آنها توجه داشت.
نکته مهم در انتخاب رشتههای مهارتی برای دختران
برخی از رشتههای مهارتی در هنرستانهای فنی مختص پسران است و تعدادی نیز مختص دختران میباشد. البته بسیاری از رشتههای فنی را هم دختران و هم پسران میتوانند انتخاب کنند و مختص هر دو جنسیت است.
10 رشته مهارتی درآمدزا برای دختران
در این بخش به معرفی رشتههای مهارتی مناسب برای دختران میپردازیم که اگر در آنها مهارت کافی بهدست آورده شود، میتواند تبدیل به یک شغل پردرآمد و ایدهآل برای دختران شود.
1- رشته طراحی دوخت
رشته طراحی دوخت یکی از رشتههای هنری است که مختص دختران است. با تحصیل در این رشته مهارتی، دختران میتوانند در آینده به عنوان خیاط یا طراح لباس مشغول به کار شوند.
همچنین رشته طراحی دوخت از جمله رشتههای مهارتی است که امکان ادامه تحصیل در آن تا سطوح پیشرفته وجود دارد. بازار کار رشته طراحی دوخت نیز بسیار مناسب است و درآمد خوبی را برای فارغالتحصیلان میتوان متصور شد.
2- معرفی رشته کودکیاری
مدیریت خانه و خانواده همیشه از مهارتهای مهمی بوده است که زنان یک جامعه باید از آن برخوردار باشند. رشته کودکیاری یکی از رشتههایی است که در آن دختران با اصول کودکیاری و تعلیم و تربیت کودکان آشنا میشوند. فارغالتحصیلان این رشته مهارتی میتوانند از مهارتآموزی خود برای اشتغال در مهدهای کودک استفاده کنند.
3- تنوع رشتههای مهارتی کامپیوتر برای دختران
کامپیوتر و زیر شاخههای مرتبط با آن از رشتههای مهارتی مناسب برای بانوان در جامعه است. تنوع رشتههای کامپیوتری از جمله گرافیک کامپیوتری، برنامهنویسی، تولید محتوای دیجیتال، شبکههای کامپیوتری، تصویرسازی دیجیتال و… موجب شده است تا زمینههای مناسبی برای فعالیت و اشتغال دختران در این رشته های مهارتی بهوجود آید.
فارغالتحصیلان رشته کامپیوتر میتوانند در دانشگاهها به ادامه تحصیل بپردازند و با مهارتآموزی وارد بازار گسترده این رشته شوند.
4- رشته گرافیک و نقاشی
ذوق و استعداد هنری دختران با آنها کمک میکند تا بتوانند در رشتههای مهارتی-هنری نظیر گرافیک یک سر و گردن بالاتر از پسران باشند. بازار کار خوب و گرافیک باعث میشود تا دختران فارغالتحصیل از این رشتۀ مهارتی از امکان اشتغال به کار خوبی برخوردار شوند.
5- هنرهای نمایشی
رشته نمایش، تئاتر و زیر شاخههای مرتبط با آن میتواند یکی از رشتههای مهارتی جذاب برای دختران باشد. دختران میتوانند استعداد و تواناییهای خود را با کسب مهارت در این زمینه بروز دهند.
6- موسیقی
یکی از رشتههای مهارتی-هنری است که در سالیان اخیر طرفداران خاص خود را در بین زنان پیدا کرده است. ظرافت هنر موسیقی میتواند متناسب با روحیه لطیف دختران باشد.
7- صنایع دستی
از رشتههای مهارتی مناسب برای دختران ، گرایشهای مرتبط با صنایع دستی است. رشتههایی همچون مجسمهسازی، منبتکاری، قلمزنی، چرمدوزی، قالیبافی، خطاطی و… میتواند احساسات زنانه را با هنر دست آنها ترکیب کند.
8- رشته مهارتی نقشهبرداری و معماری
طراحی داخلی، دکوراسیون، نقشهکشی و معماری از جمله زمینههایی هستند که یک دختر میتواند با مهارتآموزی در آنها به مدارج بالا دست یافته و از این طریق وارد بازار کار شود.
9- تربیت بدنی
ورزش و سلامتی از موضوعاتی است که در سالیان اخیر مورد توجه قرار گرفتهاند. بهخصوص سلامت زنان از اهمیت زیادی برخوردار است. رشته تربیت بدنی از جمله رشتههایی است که دختران با تحصیل در آن میتوانند وارد بازار کار شده و به عنوان مربی در باشگاههای ورزشی یا مدارس مشغول به فعالیت شوند. همچنین با تحصیل در این رشته مهارتی امکان فعالیت قهرمانی نیز برای دختران بهوجود میآید.
10- عکاسی
یکی از رشتههای مهارتی است که دختران میتوانند با کمی آموزش و خلاقیت هنری در آن به موفقیتهای چشمگیری برسند. با رشد فضای کسب و کارهای دیجیتال، بازار کار خوبی برای رشتههای عکاسی و فیلمبرداری بهوجود آمده است. به همین دلیل دختران فارغالتحصیل رشته عکاسی میتوانند به راحتی وارد بازار کار شوند.
انگیزه و علاقه عامل مهم موفقیت دختران در رشتههای مهارتی
نکته مهمی که در انتخاب رشتههای مهارتی برای دختران باید مدنظر قرار بگیرد، علاقه و استعداد آنها است. شناخت درست استعداد تحصیلی و استفاده از هدایت تحصیلی کمک میکند تا دختران بتوانند یک مسیر شغلی مناسب را انتخاب کرده و در آینده به سادگی وارد بازار کار شوند. یک دختر بایستی در کنار اشتغال، مهارتهای فردی و مدیریت خانواده را نیز فرا بگیرد. زیرا توسعه پایدار در جامعهای شکل خواهد گرفت که زنان بتوانند علیرغم مسئولیتهای اجتماعی، خانه و خانواده را نیز مدیریت کنند.