ادامه تحصیل در مقطع متوسطه دوم بر روی انتخاب مسیر شغلی یک فرد تاثیرگذار است. به همین دلیل متولیان آموزش کشور سعی میکنند تا با بررسی مجموعهای از عوامل به هدایت تحصیلی دانشآموزان بپردازند.
در هدایت تحصیلی سعی میشود تا با استفاده از اطلاعات آموزشی و همچنین بررسی علایق و استعدادهای یک فرد، او را به سمت یک رشته تحصیلی بکشانند. اگر فرآیند هدایت و مشاوره تحصیلی به درستی انجام شود میتواند زمینهساز اشتغال پایدار در کشور شود. در مشاورههای تحصیلی بایستی به ظرفیتهای نیروی انسانی مورد نیاز در صنایع مختلف توجه داشت تا بدین وسیله دانشآموزان را به سمت رشتههایی سوق داد که نیاز مبرم کشور برای اشتغال هستند.
هدایت تحصیلی چیست؟
هدایت تحصیلی به دنبال تحقق آموزش هدفمند به دانشآموزان بر اساس استعداد و تواناییهای آنها میباشد. مدارس متوسطه اول با بررسی وضعیت تحصیلی دانشآموزان و علایق و استعدادهای آنها، گزینههای متعددی برای ادامه تحصیل را در اختیار دانشآموزان قرار می دهند. هدایتتحصیلی از آن جهت دارای اهمیت زیادی است که میتواند به طور مستقیم بر روی آینده شغلی جوانان تاثیر گذار باشد.
معیارهای مهم در هدایت تحصیلی
برای شکلگیری هدایتتحصیلی معیارهای مختلفی در نظر گرفته میشود برخی از این معیارها عبارتاند از:
1- آزمونهای روانشناسی و مشاورهای
مشاوره در هدایت شغلی اهمیت زیادی دارد. زیرا یک مشاور با دریافت اطلاعات دانشآموز میتواند کمک زیادی به او کند تا به شناخت مسیر درست برسد. آزمونهای مشاورهای کمک میکنند تا یک دانشآموز واقعیتهایی درباره تواناییها و استعدادهای خود پی ببرد.
2- نمرات و سوابق تحصیل
نمراتی که یک دانشآموز در طول دوران تحصیل خود کسب میکند تا حدود زیادی نشاندهنده تواناییهای او است. برای ورود به هر رشته تحصیلی یک حداقل نمرهای نیاز است. در فرمهای هدایت تحصیلی با در نظر گرفتن این حداقل نمرات، اولویتهایی را برای ادامه تحصیل دانشآموزان اعلام میکنند.
3- نظرات دانشآموز، والدین، معلمان و مشاوران تحصیلی
یکی از ملاکهای مهم در هدایت تحصیلی، نظرات خود دانش آموزان، والدین، معلمان و مشاوران آنها است. این نظرات در فرمهای جداگانهای اخذ میشوند و با توجه به معیارهای مشخصی امتیازدهی و رتبهبندی میشوند.
اهمیت هدایت تحصیلی چیست؟
انتخاب رشته تحصیلی از اولین قدمهای مهم برای اشتغال یک فرد است. انتخاب درست رشته تحصیلی باعث میشود تا یک فرد بتواند یک مسیر شغلی مناسب را ادامه دهد. اگر هدایت تحصیلی به درستی انجام نشود ممکن است فرد در رشتههای نامتناسب با علایق و تواناییهایش به ادامه تحصیل ادامه دهد. همین موضوع باعث میشود تا مجبور شود در آینده به تغییر رشته یا انتخاب یک شغل غیرمرتبط با رشته تحصیلی خود بپردازد.
هدایت تحصیلی به سمت رشتههای فنی و کاردانش
یکی از دلایلی که هدایت تحصیلی را مهم میکند، جهتدهی دانشآموزان به سمت انتخاب رشتههای فنی، یا شاخه کاردانش است. در هدایتتحصیلی باید با شناخت دقیق توانمندیهای افراد، آنهایی را که از ظرفیتهای لازم برخوردار هستند به سمت رشتههای فنی و حرفهای هدایت کرد. زیرا این رشتهها ظرفیت بهتری را برای اشتغال فراهم میآورند.
یک مقاله کاربردی: آشنایی با تفاوتهای رشتههای فنی و حرفهای با کاردانش
نقش هدایت تحصیلی در آینده شغلی افراد
نرخ بیکاری بالا در ایران نشان میدهد که جهتدهی مناسبی برای ادامه تحصیل به افراد ارائه نشده است. در هدایت تحصیلی بایستی در کنار توجه به توانمندیهای فردی به ظرفیتهای بازار کار نیز توجه داشت. هدایت افرادی که دارای بیشترین استعداد در یک زمینه خاص هستند موجب میشود تا در آینده نیروی انسانی ماهر را برای موقعیتهای شغلی مختلف در اختیار داشته باشیم.
مهمترین اهداف هدایت تحصیلی
- شناسایی استعداد، توانایی، علایق و ویژگیهای شخصیتی دانشآموزان
- کمک به انتخاب رشته تحصیلی آگاهانه برای دستیابی به یک مسیر شغلی موفق
- هدایت متوازن دانشآموزان به رشتههای مختلف تحصیلی
- توسعه و ترویج سیاستهای اشتغال به کار در کشور
- جذب افراد مستعد در رشتههای پرمتقاضی
- تامین نیروی انسانی توانمند برای صنایع مختلف
- فراهم آوردن زمینه اشتغال و کارآفرینی در جامعه
- تحصیل و اشتغال افراد بر اساس تیپ شخصیتی
سخن پایانی
توجه به این نکته ضروری است که تمامی افراد موفق تنها در یک رشته تحصیلی و شغل اشخاص به موفقیت نرسیدهاند. بلکه داشتن علاقه و انگیزه کافی یکی از عوامل تاثیرگذار در ادامه تحصیل و اشتغال به کار است. هدایت تحصیلی باید بتواند به نوجوانان جهتگیری لازم را برای انتخاب رشته تحصیلی و همچنین شاشتغال در آینده بدهد.
با کمک هدایت تحصیلی میتوان به دانشآموزان کمک نمود تا مسیر شغلی خود را به خوبی انتخاب کنند و همچنین زمینه را برای توسعه متوازن مهارتهای شغلی فراهم کرد. شکوفایی استعدادهای دانشآموزان با کمک یک هدایتتحصیلی امکانپذیر خواهد شد.