همیشه به محصلان گفته میشود در رشتهای که به آن علاقه دارید، مشغول به تحصیل شوید. همانطور که بارها و بارها گفتهایم مثلث انتخاب رشته شامل سه ضلع استعداد، علاقه و بازارکار است. اما سوال خیلیها این است : چگونه علاقه شغلی خود را بیابیم ؟
یافتن علاقه شغلی برای برخی آسان است. برخی از آدمها به مسائل خاصی علاقه دارند. مثلا از همان ابتدای سالهای بچگی به کاردستی درست کردن، یا کتاب خواندن یا مسائلی از این قبیل علاقه نشان میدهند. خوب بدیهی است که این دسته از افراد باید در همین زمینهها به دنبال شغل آینده خود بگردند.
بهترین راهها برای یافتن علاقه شغلی
همانطور که استیو جابز میگوید کار شما بخش بزرگی از زندگی شماست و تنها راهی که باعث رضایت شما میشود انجام کاری است که عاشقش هستید. اما در این مقاله به این مبحث میپردازیم که چگونه کاری را که عاشق آن هستیم را پیدا کنیم.
برای اینکه بتوانید به سوال مهم چگونه علاقه شغلی خود را بیابیم پاسخ دهید، میتوانید از راههای زیر برای به نتیجه رسیدن استفاده کنید.
بچه شوید
بله درست میخوانید، برای پیدا کردن شغل مورد علاقهتان باید دوباره به دوران کودکی تان بازگردید. از آنجایی که دوران کودکی یکی از پاک ترین دوران است و کودکان هنوز با آموزشها و شرایط اجتماعی تحت تاثیر قرار نگرفتهاند، علاقه و استعدادهای واقعیشان را در این دوره نشان میدهند.
اما چطور میتوانید به این دوران بازگردید؟ از اطرافیانتان سوال بپرسید. در دوره کودکی بیشتر اوقات فراغتتان را مشغول به چه کاری بودهاید؟ فعالیتهایی را باید در نظر بگیرید که در اوقات فراغتتان انجام میدادید و همیشه اولویت شما بودند.
به عنوان مثال ممکن است کودکی همیشه علاقه به نقاشی کشیدن داشته باشد یا کودکی دیگر در هر فضا و مکانی به دنبال درست کردن کاردستی بوده باشد. مثالهای زیادی میشود در این زمینه زد. شما باید ببینید که در دوره کودکیتان بیشتر چه نوع کارهایی را انجام میدادید.
به دنبال پاسخهای مستقیم نباشید. شما باید از پاسخهای کلی شغل مورد نظرتان را پیدا کنید. به عنوان مثال کودکی که بیشتر اوقات فراغتش را مشغول کاردستی درست کردن بوده است، میتواند در رشتههایی مانند رباتیک، معماری و به صورت کلی رشتههایی که نیاز به خلاقیت دارند، موفق باشد. چرا که علاقه به ساختن اشیا با استفاده از خلاقیتاش را در دوران کودکی نشان داده است.
انتظار نداشته باشید که پدر و مادرتان به عنوان مثال به شما بگویند: «تو در کودک نانوایی بازی میکردی! یا در کودکی همیشه پرستار بودی.» بازیهای شما در دوران کودکی میتواند نشان دهندهی علاقهی کلی شما به یک رشته از شغلها باشد. حتی نکات بسیار ریز نیز میتوانند موثر باشند. به عنوان مثال اگر دختربچهای بیشتر اوقات فراغتش را مشغول پرستاری از عروسکهای بیمارش بوده است. این نشان میدهد که به شغلهایی که در حوزه مراقبت هستند، میتواند علاقه داشته باشد.
نقش تجربه در یافتن علاقه شغلی
یکی از راهها برای پیدا کردن شغل مورد علاقهتان تجربیات متعدد است. بله، زمانی که محصل هستید میتوانید به عنوان کارآموز در رشته های مختلف مشغول به کار شوید.این تجربهها به شما کمک زیادی میکند. ممکن است در آن کار مشخصی که کارآموزی آن را گذراندهاید مشغول به کار نشوید. اما همان کار به شما سرنخهای علاقهتان را نشان میدهد.
باور کنید این اتفاق میافتد بگذارید با ذکر یک مثال بیشتر توضیح بدهم.
فرض کنید در یک شرکت دیجیتال مارکتینگ مشغول کارآموزی در حوزه فروش میشوید. در این دوره ضمن آشنایی با شغل فروش با دیگر حوزه های دیجیتال مارکتینگ از جمله بازاریابی محتوا، دیزاین، تدوین، فیلمبرداری عکسبرداری استراتژی و غیره آشنا میشوید.
شما از نزدیک مشاهده میکنید که در هر کدام از این حوزهها افراد دقیقاً به چه کارهایی مشغول هستند. پس از گذشت یک دوره کوتاه میتوانید با اطمینان اظهارنظر کنید که آیا علاقهای به انجام کارهای دیجیتال دارید یا خیر. شما میتوانید در این حوزه بیشتر تحقیق کنید و حوزه اختصاصی مورد علاقهتان را پیدا کنید یا میتوانید به این نتیجه برسید که به صورت کلی هیچ کدام از کارهایی که در حوزه دیجیتال دستهبندی میشوند مناسب شخصیت شما نیستند و علاقهای به انجام آنها ندارید. این خود یک دستاورد بسیار مهم است.
استفاده از تست های شخصیت برای پیدا کردن علاقه شغلی
از آنجا که افراد زیادی به دنبال پیدا کردن علاقه شغلیشان هستند، تست های متعددی در سراسر دنیا برای پاسخ به این سوال به وجود آمدند.این تستها از شما سوالات متفاوتی میپرسند و شما با پاسخ دادن به این سوالات در انتها می توانید مشاهده کنید که در چه زمینههایی باید به دنبال شغل مورد علاقهتان بگردید.
تعداد این تستها بسیار زیاد است و در ایران نیز تستهای ترجمه شده زیادی در اختیار افراد جویای علاقه شغلی قرار گرفته است. اما باید توجه داشته باشید که نمیتوانید صددرصد روی نتایج این تستها حساب کنید. اشتباه است که گمان کنید تنها با انجام دادن یک تست میتوانید مسیر شغلی آیندهتان را مشخص کنید.
احتیاط!
گول موقعیتهای اجتماعی شغلهای مختلف را نخورید. برخی از افراد از آنجایی که موقعیتهای اجتماعی بالا را دوست دارند، فکر میکند شغلهایی را که آنها را به این موقعیتها میرساند را نیز دوست دارند. چه بسیار افرادی در رشتهی علوم تجربی تحصیل کردند تا در دانشگاه مشغول به تحصیل در رشته پزشکی شوند و در نهایت به یک پزشک مطرح تبدیل شوند. اما بعد از ۳ الی ۴ سال تازه متوجه این امر شدند که این رشته به هیچ عنوان مناسب آنها نیست. پس از صرف سه الی چهار سال تازه متوجه میشوند که هیچ علاقهای به دروس این رشته ندارند.
و نکته آخر اینکه فکر نکنید تنها رشتههایی مانند رشته ریاضی و تجربی آینده شغلی خوبی را میتواند برای شما به وجود آورد. رشتههای هنرستان، فنی حرفه ای و کار و دانش نیز میتوانند افراد بسیار متخصصی را تقدیم به جامعه کنند. این افراد در آینده موقعیتهای شغلی بسیار خوب و مشاغلی با درآمد بالا نیز خواهند داشت.
9 نکته طلایی در یافتن علاقه شغلی
- به سراغ مشاغلی بروید که به انجام دادن آنها علاقه دارید؛
- مهارتهای متناسب با علاقۀ شغلی خود را شناسایی و آنها را یاد بگیرید؛
- با نگاهی متفاوت به علاقه شغلی خود بنگریدو راهکارهایی جدید برای تحقق خواستههای خود بیابید؛
- ابتکار و خلاقیت میتواند زمینههای جدیدی را برای استفاده از علاقۀ شغلی به شما نشان دهد.
- اطلاعات زیادی درباره علاقه شغلی خود جمعآوری کنید. این اطلاعات میتواند به نگرش شما درباره موضوعات مختلف کمک کند؛
- با استفاده از مشاوره شغلی، برکسب اطلاعات تکمیلی در مورد شغل مدنظرتان بپردازید؛
- با تجاربی نظیر کارآموزس و دورههای کوتاه مدت آموزشی-مهارتی به بررسی علاقۀ شغلی خود بپردازید؛
- آموزش و یادگیری مستمر میتواند منجر به شناسایی علاقهمندیهای جدید در شما شود؛
- انگیزه و داشتن پشتکار میتواند کمک کند تا هر کسی به علایق خود دست پیدا کند؛
- از محدوده امن خود خارج شوید و از تجربیات جدید نترسید؛
- وقت خود را تلف نکنید. اگر علاقه شغلی شما محقق نمیشود، زمان زیادی را صرف آن نکنید.
کلام آخر
پیشنهاد ما به شما این است که از هر سه روش استفاده کنید. به این معنا که هم در دوره کودکیتان جستجو کنید و از دیگران بپرسید که بیشتر به چه مواردی علاقه داشتید. تاثیر تجربه و کارآموزی را نیز هیچگاه دست کم نگیرید و حداقل در دو الی سه حوزه متفاوت کارآموزی کنید و مدت کوتاهی را مشغول به کار شوید. در انتها حتماً از کمک تستهای روانشناسی نیز استفاده کنید.
این تستها حداقل کمکی به شما میتوانند انجام دهند این است که حوزههای بسیار کلی را که مناسب شماست را به شما نشان بدهند. به عنوان مثال ممکن است نتیجه این تست به شما بگوید که شما آدم درونگرایی هستید شما از همین معیار درونگرا بودن میتوانید برای انتخاب نکردن برخی از شغلها استفاده کنید. به عنوان مثال اگر آدم درون گرایی هستید واضح است که نباید به سمت شغلهایی مثل فروشندگی یا مدیرفروش بودن بروید چرا که احتمالاً در این شغلها احساس راحتی نخواهید کرد.