در چند سال گذشته با توجه به افزایش نرخ بیکاری در کشور، توجه افراد بسیاری به رشتههای پرمتقاضی فنی برای اشتغال جذب شده است. در حال حاضر دلیل انتخاب یک رشته توسط جوانان میزان نیاز بازار کار با آن رشته و امکان کسب درآمد است. این تغییر در رویکر جوانان باعث شده است تا فرهنگ مهارتآموزی در جامعه ایران، اهمیت دو چندانی پیدا کند و افراد بسیاری به سراغ فراگیری مهارتهای فنی بروند.
با توجه به شرایط بازار کار در ایران و میزان فارغالتحصیلان، برخی از رشتههای فنی برای اشتغال پرمتقاضی هستند. این رشتهها به خوبی ظرفیت و نیاز روز بازار کار را نشان میدهند.
آشنایی با رشتههای پرمتقاضی فنی
برای انتخاب رشتههای پرمتقاضی فنی بایستی ابتدا به دنبال شناخت شاخههای اصلی باشیم. رشتههای فنی پرمتقاضی را میتوان در چهار شاخه اصلی جستجو کرد:
- صنعت
- خدمات
- هنر
- کشاورزی
برای انتخاب یک رشته فنی باید علاوه بر بازار کار و میزان درآمد آن به علاقه متقاضی نیز توجه داشت. اگر فرد متقاضی به یک رشته علاقه کافی داشته باشد شانس زیادی برای موفقیت در آن خواهد داشت.
مهارتهای رایانه ای
با توجه به رشد کسب و کارهای آنلاین، از رشتههای پرمتقاضی فنی، مهارتهای رایانهای هستند. مهارتهای فنی همچون:
- برنامهنویسی
- بازاریابی دیجیتال
- طراحی گرافیک
- طراحی سایت
- فیلمبرداری و تدوین ویدئو
- هویت بصری دیجیتال و طراحی لوگو
- انیمیشن و پویانمایی
- طراحی انواع نرمافزارهای موبایل
- و..
از جمله مهمترین رشتههای پرمتقاضی فنی برای اشتغال هستند. با تسلط به چنین مهارتهایی میتوان به آسانی در شرکتهای مختلف استخدام شد یا به صورت فریلنسری به خوداشتغالی پرداخت.
رشتههای هنری
رشتههای هنری به عنوان یکی از رشتههای پرمتقاضی محسوب میشوند. رشتههایی نظیر: صنایع دستی، نوازندگی، مرمت آثار فرهنگی و… میتوانند زمینه اشتغال جوانان را فراهم آورند. در رشتههای مرتبط با صنایع دستی میتوان محصولات تولیدی را علاوه بر فروش داخلی، صادر هم نمود.
رشتههای فنی
کارخانجات صنعتی برای اینکه بتوانند تولید داشته باشند نیاز دارند تا نیروی انسانی فنی مورد نیاز خود را در اختیار بگیرند. بسیاری از رشتههای فنی پر متقاضی برای اشتغال شاخههایی هستند که مورد نیاز صنایع میباشند. رشتههایی مانند:
- الکترونیک و مخابرات
- برق
- مکانیک خودرو
- صنایع شیمیایی
- نساجی
- معدن
- متالوژی
- سرامیک
- صنایع چوب و مبلمان
- معماری و ساختمانسازی
- صنایع فلزی
- هواشناسی
- و…
این رشتهها از ظرفیت بالایی برای اشتغال برخوردارند. فارغالتحصیلان این قبیل از رشتهها بعد از اتمام تحصیلات میتوانند به راحتی در صنایع مرتبط مشغول به کار شوند.
یک مقاله کاربردی: آشنایی با تفاوت رشتههای فنی و حرفهای با کار و دانش
رشتههای کشاورزی و امور دامی
در چند سال گذشته صنعت کشاورزی و دامی به شکل گستردهای دچار تحویل گردیده است. افرادی میتوانند در این عرصه موفق شوند که دانش فنی لازم را کسب کرده باشند. به همین دلیل شاخه کشاورزی و امور دامی از رشتههای پرمتقاضی برای اشتغال جوانان گردیده است. آشنایی با امور زراعی، دامی، صنایع غذایی، امور باغی و ماشینهای کشاورزی موجب میشود تا بتوان بهرهوری را در مزارع کشاورزی و دامداریها افزایش داد و میزان سودآوری را بهبود بخشید. به همین دلیل افرادی که در این زمینهها به مهارتآموزی میپردازند شرایط مناسبی برای استخدام و اشتغال به کار دارند.
رشتههای پرمتقاضی فنی برای اشتغال بانوان
کودکیاری یکی از رشتههای پرمتقاضی برای اشتغال بانوان است. همچنین رشته طراحی و دوخت یکی از زمینههای مناسب برای اشتغال دختران جوان و بانوان است. فارغالتحصیلان رشته طراحی و دوخت میتوانند به راحتی تولیدی لباس راهاندازی کنند یا در سایر مراکز تولید مشغول به کار شوند.
رشتههای فنی پرمتقاضی در جهان
با توجه به تغییرات تکنولوژیکی در سطح جهان رشتههای فنی پرمتقاضی برای اشتغال دچار تغییرات زیادی شدهاند. در چند سال گذشته رشتههای پرمتقاضی در اقتصادهای بزرگ شامل موارد زیر بودهاند:
- رشتههای فناوری اطلاعات: نظیر طراحی وب، برنامهنویسی، امنیت اطلاعات، تحلیل و پردازش داده
- مدیریت مالی: اقتصادهای بزرگ جهان به خوبی متوجه شدهاند که برای موفقیت باید در کنار مهارتهای فنی به آموزش مهارتهای مالی نیز بپردازند. هوش مالی، مدیریت مالی، مدیریت دارایی، بورس و بازارهای مالی، بانکداری الکترونیک و… از جمله رشتههای پرمتقاضی مالی در سطح جهانی هستند.
- رشته های عمران و معماری: توسعه پایدار در هر کشوری تنها از طریق تقویت زیرساختها ایجاد میشود. به همین دلیل رشتههای عمران و معماری به عنوان رشتههای فنی پرمتقاضی در کشورهای صنعتی یا در حال رشد محسوب میشوند.
- تکنسینهای بهداشتی: در کنار پزشکان و پرستاران، نظام سلامت نیاز به تکنسینهای آموزش دیده در حوزههای بهداشت و درمان دارد. به همین دلیل کشورهای صنعتی به آموزش مهارتهای مورد نیاز به تکنسینهای بهداشتی میپردازند. این افراد میتوانند در صنایع، بیمارستانها، مراکز امدادی و خیریهها مشغول به کار شوند.
سخن پایانی
توجه به رشتههای پرمتقاضی فنی برای اشتغال، لزوم برنامهریزی بیشتر توسط مسئولان آموزش و پرورش و وزارت کار را میطلبد. البته آنچه مسلم است، دولتها به تنهایی نمیتوانند در زمینه اشتغال تمامی امور را به پیش ببرند. به همین دلیل نیاز است تا سازمانهای مردمنهادی همچون مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزش فنی و حرفهای به هدف تسهیلگری وارد عرصه شوند. تقویت ارتباطات بین صنایع و مراکز آموزشی از جمله مهمترین اقداماتی است که توسط مجمع خیرین انجام میشود که زمینهساز بهبود وضعیت اشتغال و مهارت آموزی در جوانان خواهد شد.