اهمیت تحصیلات دانشگاهی در کشور ما روز به روز در حال افزایش است. اما تعداد فارع تحصیلان بیکار هم در کشور ما روز به روز افزایش مییابد. ریشه این مشکل در چه چیزی میتواند باشد؟ همگی این جمله شعاری را شنیدهایم که علاقه مهمترین معیاریست که در تصمیم به ادامه تحصیل باید در نظر بگیریم. اما آیا علاقه تمام مسئله است. استعدادیابی از مواردی است که اگر درست انجام شود نرخ بیکاریها کاهش مییابد. در این مقاله به بررسی اهمیت استعدادیابی در ادامه تحصیل و شغل آیندهتان پرداختهایم.
اهمیت استعدادیابی و علاقه در موفقیت و ادامه تحصیل
اگر کاری را که انجام میدهید دوست نداشته باشید در آن کار موفق نمیشوید یا حداقل به سختی موفق میشوید. زمانی که شما به کاری که انجام میدهید علاقهای ندارید تمام تلاشتان را میکنید تا زمان کمتری را صرف این کار کنید. اما وقتی به کاری که انجام میدهید یا درسی که میخواید علاقه داشته باشید، از هر فرصتی برای تمرین در این زمینه استفاده میکنید.
آیا علاقه به یک رشتهی خاص برای انتخاب آن رشته در دانشگاه و شاغل شدن در همان زمینه کافی است؟ جواب این سوال منفی است. این تنها علاقه نیست که ضامن موفقیت ما در رشتهی تحصیلی مورد نظرمان است. فرض کنید که فردی علاقه بسیار زیاد به رشته پزشکی دارد، اما استعداد حفظ کردن مطالب را ندارد و از حافظه خوبی برخوردار نیست. آیا تنها علاقه این فرد به رشتهی پزشکی ضامن موفقیتش است! علاقه و استعداد نقش بسیار مهمی را در موفقیت ما بازی میکنند.
علاقه و استعداد دو بال پرندهی موفقیت شما هستند. اگر یکی از این دو بال را نداشته باشید پرنده موفقیتتان نمیتواند پرواز کند. اینجاست که به اهمیت استعدادیابی در ادامه تحصیل و انتخاب شغل میتوانیم پی ببریم. البته این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که گاهی میتوانیم استعدادها را درون خودمان هرچند ناچیز باشند کشف کنیم و آنها را پرورش دهیم. نیازی نیست که از همان ابتدای راه انیشتین باشید!
چگونه رشته تحصیلی متناسب با هر فردی را بشناسیم؟
انتخاب رشته هیچگاه کار آسونی نبوده و نیست. راه های بسیار زیادی برای یافتن استعدادها و علایق ذاتی افراد وجود دارد. اما نمیتوانیم یکی از این راهها را به عنوان راه حل قطعی به شما پیشنهاد دهیم. لذا در اینجا چند راه مختلف برای کشف استعداد و علاقه شخصیتان به شما معرفی کردهایم.
خودتان را باور داشته باشید
اولین و راحت ترین روش باور داشتن خودتان است. شما باید خودتان را باور داشته باشید و به صدای درونتان گوش کنید. اعتماد به نفس داشته باشید. اگر صدای درونتان به شما میگوید در زمینهای استعداد دارید، به خودتان شانس ارزیابی استعدادتان در آن زمینه را بدهید.
اهمیت دوران کودکی در استعدادیابی در ادامه تحصیل را دست کم نگیرید!
دوران کودکیتان را جستجو کنید. از آنجایی که در دوران کودکی هنوز آموزش ها و تربیتهای کودک کامل نشدهاند و کودکان تحت تاثیر علایق خانواده و اجتماع نیستند، فعالیتهای این دوران اهمیت خاصی دارند. کودکان فعالیتهایی را انجام میدهند که عمیقا دوست دارند یا در آنها استعداد دارند. میتوانید از دیگران راجع به فعالیتهایی که در کودکی انجام میدادید، سوال کنید.
از تست های استعدادیابی استفاده کنیم
تستهای استعدادیابی غالبا بر اساس علم روانشناسی و هوش طراحی میشوند. اهمیت استعدادیابی در ادامه تحصیل و انتخاب رشته و شغل آنقدری زیاد است که در سراسر دنیا این تستها طراحی شدهاند و مردم برای کشف استعداد از آنها استفاده میکنند. ممکن است این تستها به صورت مستقیم به شما نگویند که در چه زمینه استعداد داریم اما با تحلیل و بررسی نتیجه این تستها و تطبیق دادن آنها با سایر رشتهها میتوانید استعدادتان را کشف کنید.
به عنوان مثال نتایج به شما میگویند که درصد زیادی منطقی هستید، هوش ریاضی خوبی دارید و سوالات مربوط به هندسه را خوب جواب دادهاید. از تحلیل این نتایج میتوانیم به این نتیجه برسیم که ممکن است در زمینههای مهندسی و رشتههای نظیر آن استعداد داشته باشید.
خودتان را با دیگران مقایسه کنید
درست است که همه میگویند مقایسه کردن خودتان با دیگران اشتباه است. اما در این زمینه شاید بتواند به شما کمک کند. بررسی کنید ببینید در چه زمینههایی کارها را بهتر از دیگران انجام میدهید؟ یا در چه زمینههایی به صورت ناخودآگاه میتوانید به دیگران مشاوره بدهید و در انجام کارها به آنها کمک کنید؟ احتمال اینکه در انجام این کارها استعداد داشته باشید زیاد است.
اهمیت استعدادیابی در رشته های دانشگاهی
هر ساله تعداد زیادی دانشجو برای ادامه تحصیل وارد دانشگاههای سراسر کشور میشود. اما پس از ۴ سال و بعد از فارغ التحصیلی تعداد اندکی از این دانشجوها میتوانند در همان رشته کار پیدا کنند که درس آن را خواندهاند. در برخی از موارد علت بیکار ماندن این است که دانشجو در رشتهای که مشغول به تحصیل در آن بوده است، استعداد ندارد. او به درستی مطالب را یاد نگرفته و تمرین نکرده است. مسلم است که نتواند در همان زمینه کار پیدا کند.اهمیت استعدادیابی در ادامه تحصیل در همان ماههای اول انتخاب رشتهتان است، در همان ماههای اول است که باید با توجه به استعدادهای تان انتخاب رشتهتان را انجام دهید.
اهمیت استعدادیابی و بازارکار را در ادامه تحصیل دست کم نگیرید!
در این مقاله به اهمیت استعدادیابی و علاقه برای ادامه تحصیل صحبت کردیم. اما فراموش نکنید که اگر می خواهید در کارتان موفق باشید باید سه ضلع مثلث را در نظر بگیرید، ضلع اول و دوم استعداد و علاقه هست اما ضلع سوم بازار کار است. اگر استعداد و علاقه کافی برای تحصیل در رشتهای را داشته باشید اما رشتهای که انتخاب میکنید در کشورتان یا در شهرتان بازار کار نداشته باشد راه پیش رویتان بسیار سخت خواهد بود.
در این حالت تنها دو راه دارید، یا باید تمام زحماتی که برای موفقیت در رشتهی مورد علاقهتان کشیدهای را فراموش کنید و مشغول کار دیگری شوید. یا باید خودتان اولین نفری باشید که در این زمینه شروع به فعالیت میکند. اولین نفر بودن در هر کاری امری سخت و طالقت فرساست.
به یاد داشته باشید که در بسیاری از موارد بازارکار رشتههای کارو دانش و هنرستانی از رشتههای دبیرستان قویتر است. برای مطالعه بیشتر در این مورد میتوانید مقاله مزایای ادامه تحصیل در هنرستان را مطالعه کنید.