یکی از بهترین رفتارهایی که از زمانهای دور در بین ایرانیان مرسوم بوده و تا کنون همچنان ادامه دارد، کمک کردن و وقف کردن اموال در جهت رفاهعمومی جامعه است. این خیر ماندگار و کمک کردن همواره در طول زمانهای گذشته به اشکال مختلفی اتفاق افتاده است. خیرین با توجه به شرایط روز جامعه و نیاز مردم به وقف میپرداختند. به همین دلیل شاهد وقفهایی از بخشیدن یه کالا یا ابزار تا علم آموزی و مهارت آموزی بودهایم.
جامعه ایرانی از گذشته به وقف علم و مهارت توجه بسیاری داشتهاند زیرا به این جمله از امیرمونان، حضرت علی(ع) اعتقاد داشتهاند که میفرمایند: “زکات علم، نشر آن است.”
توجه به وقف مهارت
یکی از بزرگترین کارهایی که امروزه در بین ایرانیان با توجه به شرایط اقتصادی و بیکاری گسترده جوانان مرسوم است، وقف کردن خود برای آموزش مهارت به افراد و یا به زبانی دیگر خیر ماندگار در مهارتورزی است. این مهارتورزی میتواند برای قشری خاص، مثل دانشآموزان باشد.
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا علاوه بر توضیح جامعتری از خیر ماندگار در مهارتورزی، به مزایای مهارتورزی و چگونگی انجام آن بپردازیم.
خیر ماندگار چیست؟
گاهی برای تغییرات بزرگ نیاز به توجه بیشتری به مسائل اساسی است. گاهاً این تغییرات به صورت خودجوش توسط افراد و یا نهادهایی شکل میگیرد. خیر ماندگار کارهایی خیرخواهانهای است که توسط افراد خیر صورت میپذیرد و در آن به یک سری از موضوعات خاص توجه بیشتری میشود.
امور خیر ماندگار میتواند شامل موضوعات بسیار زیادی باشد که تعدادی از آنها را برای شما آوردهایم:
- ترویج و فرهنگسازی
- آموزش مهارت
- اصلاح مدیریت
- ایجاد تعامل و همافزایی
مراکز، نهادها و افراد زیادی هستند که به صورت خودجوش در حال اجرای انواع مختلفی از خیر ماندگار در سراسر کشور هستند.
چرا وقف در بین ایرانیان ارزشمند است؟
همانطور که اشاره کردیم از گذشتههای دور تا به اکنون، بخشش و وقف همواره در بین اقوام آریایی و ایرانیان رواج داشته است. ایرانیان همواره به دنبال عمران، آبادانی و همچنین دستگیری از نیازمندان و درماندگان بودهاند.
در گذشته وقف و کمک کردن به دیگران به صورت کالا یا ابزار بوده یا فعالیتهایی برای رونق مراکز علمی و فرهنگی صورت میگرفته است. با گذشت زمان و پیشرفت بیشتر انسان، کمکهای خیرخواهانه علاوه بر کالا و ابزار به صورت انتقال تجربه و یا مهارتورزی انجام میپذیرد.
همواره در طول تاریخ ایران انسانهایی که در جایگاه مناسب علمی و اقتصادی قرار داشتند، سعی میکردند که به افراد ضعیفتر کمک کنند. در بین مردم عادی نیز همیشه بودهاند انسانهایی که اموال و یا حتی جان خود را وقف کردهاند. به طوری که همه ما کسانی را میشناسیم که به خیر بودن مشهور هستند.
امروز شاهد آن هستیم که مجموعهها، نهادها و خیریههای مستقلی در سراسر کشور به منظور کمک به بیماران، کمک به دانشآموزان مناطق محروم و دیگر موارد مشغول کمکرسانی هستند.
هدف از وقف مهارتورزی چیست؟
در ادامه بحث وقف و کمکرسانی به یکدیگر، به بحث هدف از وقف مهارتورزی میرسیم.
یکی از کارهایی که در دستور کار نظام آموزشی کشورهای پیشرفته دنیا قرار گرفته است، بحث مهارتورزی است. پویایی و رشد اقتصادی نیز، از ثمرات مهارتورزی است. مهارتورزی میتواند در زمینههای مختلف شکل بگیرد.
در کنار هم قرار گرفتن موضوعات و دلایل گفته شده باعث شد تا افراد و نهادهایی شروع به امر مهارتورزی در حوزههای مختلف بکنند.
یکی از اهداف این افراد، هدف خیرخواهانه آنها یعنی قرار دادن اطلاعات و مهارتهای خود به صورت رایگان در اختیار عموم افراد است. از دیگر هدفهای آنها میتوان به ترویج و فرهنگسازی وقف کردن، افزایش سطح مسئولیت پذیری افراد و دیگر موارد اشاره کرد.
مزایای مهارت ورزی به دانشآموزان
از معضلات بزرگ کشور ما در سالهای اخیر، دور شدن اهداف آموزشی از مهارتآموزی دانشآموزان است. در همین راستا یکی از موارد مهمی که مورد توجه کارشناسان آموزشی بوده، بحث تغییر و تحول در محتواهای کتب درسی و روش آموزشی آنها است.
یک مقاله مرتبط: آشنایی با رشتههای مهارتی فنی و حرفهای
با توجه به شرایط موجود در کشور، سوق دادن دانشآموزان به سمت مهارتآموزی میتواند ثمرات بسیار زیادی برای رشد و توسعه پایدار کشور در آینده داشته باشد.
علاوه بر اینها با پیشرفت تکنولوژی و سبک زندگی مردم استفاده از امکانات دیجیتال در جهت آموزش دروس کمک بسیار زیادی به دانشآموزان هم از لحاظ مهارتآموزی و هم یادگیری آسانتر میکند. به همین دلیل جا دارد تا خیرین توجه ویژهای به امر تهیه تجهیزات پیشرفته دیجیتال جهت آموزش مهارتهای فنی به دانشآموزان داشته باشند.
کمک به رشد فرهنگ کارآفرینی و مهارتآموزی در جامعه
مهارتورزی و گسترش فرهنگ کارآفرینی در بین دانشآموزان به قدری با اهمیت است که میتواند آینده یک کشور را متحول کند. پیش بردن کشور به سمت مهارتورزی باعث رشد اقتصادی جامعه، افزایش نیروی انسانی کارآمد، از بین رفتن مشکل بیکاری و دیگر موارد میشود.
چگونه میتوان به دانشآموزان نیازمند مهارت آموخت؟
بسیاری از افراد هستند که میخواهند در مهارتورزی به دانشآموان و یا هنرجویان نیازمند نقش داشته باشند؛ اما نمیدانند از کجا و چگونه آغاز کنند.
اولین مشخصهای که افراد باید داشته باشند، بالا بودن سطح مهارت خودشان است. نکته بعدی و یکی از مهممترین نکات برای انجام این کار پیدا کردن دانشآموزان نیازمند است. امروزه نهادها و خیریهها فرایند سخت پیدا کردن دانشآموزان نیازمند را تسهیل کردهاند.
پس از همه اینها فراهم کردن بستری با استفاده از منابع مالی موجود برای دانشآموزان در جهت آموختن مهارتها است. در این راستا فرد میتواند یا با استفاده از سرمایه خود شروع به فعالیت کند و یا با کمک گرفتن از خیریهها به انجام این کار بپردازد.
سخن پایانی
تحول در آموزش و افزایش مهارتآموزی به دانشآموزان علاوه بر رواج کارآفرینی، رشد و شکوفایی اقتصادی، توسعه پایدار و بسیاری از موارد دیگر را به همراه خواهد داشت.
ایران ما، از گذشتههای دور افراد نیکوکار زیادی را به خود دیده است. افراد مختلفی که از مال و حتی جان خود برای آبادانی این کشور گذشتهاند.
امید است که اکثر افراد دارای قدرت مالی و یا قدرت علمی، دست به دست هم دهند و در مسیر خیر ماندگار در کنار دانشآموزان نیازمند باشند. خیر ماندگار و افزایش مهارت ورزی امری مهم و ماندگار در جهت عمران و آبادانی کشور است.
اگر جزء افردی هستید که فکر میکنید مهارت و یا دانش لازم برای آموختن امور به دانشآموزان هستید، پیشنهاد میکنیم که اندکی درنگ برای انجام این کار نکنید؛ چرا که افراد و نهادهای زیادی نیازمند یاری شما هستند.