فرهنگ خوداشتغالی و کارآفرینی اگر در جامعهای توسعه پیدا کند، هم برای توسعه افراد آن جامعه و هم برای پیشرفت جامعه مفید خواهد بود. اما برای اینکه جوانان یک کشور بتوانند خوداشتغالی کنند و کارآفرین باشند باید بسترهای لازم برای آموزش دادن آنها از قبل فراهم شده باشد یا حداقل منابع و برای راهنمایی کردنشان موجود باشد.
در این مقاله به اهمیت توسعه فرهنگ خوداشتغالی و کارآفرینی پرداختهایم. بررسی کردهایم ببینیم برای جوانان کارآفرینی بهتر است یا کارمند شدن.
اهمیت توسعه فرهنگ خودشتغالی و کارآفرینی در جامعه
یکی از مهمترین عواملی که باعث میشود جوانان یک جامعه کارآفرین باشند، باورهای آنهاست. برای ساخت باور کارآفرینی این جامعه و خانواده هستند که باید خودباوری را در فرزندانشان نهادینه کنند. فرهنگ کارآفرینی تاثیر بسیار زیادی در رواج و توسعه خوداشتغالی و کارآفرینی دارد.
اما چرا این همه بر روی توسعه فرهنگ کارآفرینی تاکید میشود؟ گر کارآفرینی در جامعهای توسعه یابد اقتصاد آن جامعه نیز توسعه مییابد. از طرفی گسترش کارآفرینی در جامعه موجب کاهش نرخ بیکاری و ایجاد اشتغال برای جوانان بسیار زیادی میشود. کارآفرینی همچنین میتواند به توزیع مجدد ثروت و درآمد کمک کند. کارآفرینی به جمع آوری ثروتهای پراکنده و سرمایه گذاری آنها در جهت رشد و پیشرفت کشور کمک میکند.
موارد بالا تنها تاثیرات مستقیم توسعه فرهنگ خوداشغالی و کارآفرینی در جامعه هستند. هنگامی که خوداشغالی و کارآفرینی در جامعه نهادینه شود و چرخ کارآفرینی به خوبی در جامعه بچرخد تاثیرات جانبی بسیار زیاد دیگری نیز بر روی مسائل اجتماعی و اقتصادی کشور میگذارد.
به عنوان مثال با کاهش نرخ بیکاری در کشور نرخ جرم و جنایت نیز کاهش مییابد. وقتی برای بیشتر جوانان یک جامعه کار با درآمد خوب باشد، دزدی و سایر جنایتهای مالی تبع آن کاهش مییابد.
چگونه می توان با کمک فرهنگ خود اشتغالی بیکاری را کاهش داد؟
زمانی که فرهنگ خوداشغالی و کارآفرینی در جامعه توسعه پیدا کند، جوانان دیگر برای پیدا کردن کار منتظر دیگران نمیمانند. متاسفانه در جامعه ما بیشتر جوانان منتظر این هستند که بلافاصله پس از فارغالتحصیلی مقام و شغلی پیدا کرده و تبدیل به کارمند شوند.
اما با رواج فرهنگ کارآفرینی و خوداشغالی باورهای ذهنی جوانان تغییر میکند و بلافاصله پس از فارغ التحصیلی به این فکر میکنند که با توجه به تجربهها و دانششان میتوانند چه کاری را ایجاد کنند. کارآفرینی به غیر از این که باعث میشود خود جوانان کارآفرین بیکار نمانند، باعث اشتغال جوانان دیگر نیز خواهد شد.
تجارب کشورهای دیگر در توسعه فرهنگ خود اشتغالی و کارآفرینی
اگر به اقتصاد کشورهای پیشرفته دقت کنید، فرهنگ خوداشتغالی و کارآفرینی بسیار توسعه پیدا کرده است. تنها در کشور آمریکا ۵۹ میلیون آزادکار (فریلنسر) وجود دارد. آزادکاری نیز نوعی خوداشتغالی است. اما توجه داشته باشید که فریلنسری به معنای کارآفرینی نیست.
به هر حال کارآفرینی و خوداشتغالی در اقتصاد کشورهای مهم دنیا نقش قابل توجی دارند.
نقش رشته های فنی و مهارتی در توسعه خود اشتغالی و کارآفرینی
اگر در رشته های فنی و مهارتی تحصیل کرده باشید خوداشتغالی برایتان بسیار راحتتر خواهد بود. رشته های فنی و مهارتی از آنجایی که در طی تحصیل به دانش آموزان مهارت های گوناگون یاد میدهند و تلاش میکنند تا تجربه را نیز چاشنی این مهارتها بکنند دانشآموزانی این رشتهها میتوانند به راحتی خوداشتغالی کنند.
به عنوان مثال اگر در رشته الکترونیک رشته کارودانش تحصیل کرده باشید، نیازی نیست که حتماً کنار دست کسی شروع به تعمیر بردهای الکترونیک کنید. شما میتوانید خودتان از طریق بسترهای اینترنتی مشتری پیدا کرده و کار را انجام دهید. به همین سادگی میتوانید یک فرد خودش انتقال باشید خود اشتغال باشید. در مقاله پردرآمدترین مشاغل کاردانش به معرفی رشتههای مطرح در هنرستانها پرداختهایم.
همانطور که احتمالاً میدانید کارآفرینی و خواشتغالی معنای بسیار گستردهای دارد. برای برخی از کارآفرینیها شما نیاز به دانش و مهارتهای خاصی دارید و البته برخی از این کارآفرینیها به تنهایی از دست یک نفر بر نمیآیند. یکی از بهترین کارهایی که میتوان در دوره دانشجویی و دانشآموزی انجام داد شروع کردن خوداشتغالی و کارآفرینی در حوزه مربوط به تحصیل است. از آنجایی که بسیاری از افراد در مسیر کارآفرینی و خوداشتغالی شکست میخورند بهتر است در همان دوره تحصیل این شکست را تجربه کنید تا پس از فارغ تحصیلی.
برای مطالعه دربارهی بهترین رشتههای فنی و حرفهای میتوانید مقاله رشتههای پرمتقاضی فنی و حرفهای را مطالعه کنید.
جمع بندی
تمام تلاشتان را بکنید که کارآفرین باشید تا کارمند. نه اینکه کارمند بودن خوب نباشد. اما کارمندها کاری را کامل میکنند و این ارزش آفرین است. افراد کارآفرین علاوه بر اینکه کاری را کامل میکنند و ارزش میآفرینند، امکان ارزش آفرینی را برای دیگران نیز محیا میکنند.
کارآفرینی می تواند کلید و راه حل بسیاری از مشکلات جامعه کنونی ما باشد. همین فرهنگسازیها است که میتواند مقدمات تغییرات اساسی در سالهای آینده را رقم بزند.