وقف مهارت آموزی

وقف مهارت آموزی

همانطور که در مقالات قبل اشاره کردیم، مهارت آموزی یکی از کلیدهای باز کردن گره کمبود اشتغال و بیکاری جوانان است. جامعه‌ای که در آن مهارت آموزی در دسترس و ارزان یا حتی رایگان باشد کمتر با مشکل کمبود اشتغال روبه رو می‌شود. وقف مهارت آموزی یکی از روش‌هایی است که می‌توانیم به جامعه برای پیشرفت و زیاد شدن اشتغال کمک کنیم.

در این مقاله به صورت مفصل راجع به این وقف و لزوم آن صحبت می‌کنیم. امید است که بتوانیم با کمک یکدیگر گره‌ای از گره‌های زندگی جوانان با استعداد این مرز و بوم باز کنیم.

منظور از وقف مهارت آموزی چیست؟

وقف به هر کار عام المنفعه‌ای می‌گویند که برای رضای خدا انجام می‌شود. به این ترتیب وقف مهارت آموزی، به کمک بدون پاداش برای رشد مهارت آموزی گفته می‌شود.

با توجه به طرح‌های مختلفی که تصویب شده است، سازمان‌های مردم نهادی نظیر مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزش‌های فنی و حرفه‌ای می‌توانند از کمک‌های مردمی برای وقف مهارت آموزی کمک کند. در برخی از نقاط شهر مانند حاشیه شهر یا مناطق محروم‌تر که نیاز به مهارت آموزی بیشتر احساس می‌شود، زیرساخت‌های برای مهارت آموزی تقریبا صفر است و خیرین می‌توانند پایگاه‌هایی را برای مهارت‌ورزی و اشتغال ایجاد کنند.

اهمیت وقف مهارت آموزی در اشتغال پایدار

اشتغال پایدار با مهارت آموزی

زمانی که وقف مهارت آموزی زیاد باشد، مراکز مهارت آموزی در تمام نقاط ساخته می‌شود. در نتیجه این وقف جوانان و نوجوانان می‌توانند مهارتی را که دوست دارند به صورت رایگان بیاموزند و برای آینده‌ی خود اشتغالی پایدار محیا کنند.

مهارت آموزی به این صورت است که حتی اگر جوان یا نوجوانی که مهارتی را به خوبی آموخته است جایی را برای کار پیدا نکند، می‌تواند به صورت مستقل کار کند و به خود اشتغالی یا کارآفرینی جمعی بپردازد..

لزوم داشتن مهارت در کنار علم و دانش

از نظر بسیاری از صاحب نظران یکی از اصلی‌ترین مشکلات دانشگاه‌های ایران آموزش دروس به صورت تئوری است. شما در بسیاری از دانشجویان این معضل را می‌بینید که بر روی کاغذ می‌توانند مسائل را به خوبی توضیح و تفسیر کنند. اما همین دانشجویان زمانی که نوبت به کار عملی می‌رسد هیچ کاری از دستشان بر نمی‌آید.

علم و دانش برای هر کسی لازم است اما برای کسب درآمد از این علم و دانش نیاز است تا در کنار این علم و دانش مهارت نیز بیاموزیم. وقف مهارت آموزی کمک می‌کند تا جوانان از هر طبقه‌ی اجتماعی شانس کار پیدا کردن‌شان بیشتر شود. چه آن‌هایی که تحصیلات دارند چه آن‌هایی که ندارند می‌توانند از این موضوع بهره ببرند.

بدیهی است که مهارت‌هایی که به کار یک فارغ التحصیل دانشگاهی می‌آیند با مهارت‌های مورد نیاز فردی که تحصیلات ندارد متفاوت است.

دلایل نیاز به وقف دانش و مهارت

محکم‌ترین دلیل برای ترویج مهارت آموزی کم رنگ کردن بیکاری در جامعه است. بیکاری خود مادر بسیاری از معضل‌های اجتماعی است. اگر به صورت موشکافانه به این موضوع نگاه کنید متوجه می‌شوید که اکثر ناهنجاری‌ها از بیکاری ناشی می‌شود.

به عنوان مثال احتمال مواد فروش شدن شخصی که کسب و کار دارد و می‌تواند خرج خود را دربیاورد خیلی کمتر است تا شخصی که بیکار است. همین طور این مثال را برای سایر ناهنجاری‌ها نیز بزنیم. ناهنجاری‌های مثل دزدی، دلالی و …

شاید بتوانیم ترویج وقف مهارت آموزی را یکی از عوامل کم رنگ‌ کردن بیکاری و به دنبال آن سایر ناهنجاری‌های اجتماعی بدانیم.

البته که ناهنجاری‌های اجتماعی عوامل بسیار زیادی دارند و نمی‌توانیم تنها دلیل آن‌ها را بیکاری بدانیم اما می‌توانیم بیکاری را یکی از عوامل مهم برشماریم.

چگونه به ترویج مهارت آموزی کمک کنیم؟

توسعه فرهنگ وقف

سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است: ما به عنوان افرادی از این جامعه چه کاری از دستمان برای وقف مهارت آموزی بر می‌آید. در اینجا به دو راه‌ کار اساسی برای ترویج مهارت آموزی اشاره کرده‌ایم.

ساخت مراکز مهارت ورزی برای جوانان

با زیاد شدن مراکز مهارت ورزی برای جوانان و نوجوانان به زیاد شدن جوانان ماهر و کار بلد کمک می‌کنیم. جوانی که در رشته‌ی خاصی ماهر هستند می‌توانند به راحتی در جاهای مختلفی استخدام شوند یا برای خودشان اوستا کار شوند. در حال حاضر جوانان مجبور هستند برای یادگیری مهارت‌ها هزینه کنند یا اصلا مراکز آموزشی خوب در اطراف یا نزدیکی شان نیست که بخواهند در این مراکز ثبت نام کنند.

ارائه راهکارهایی برای توسعه فرهنگ مهارت آموزی و وقف

شما می‌توانید با استفاده از فکر و خلاقیت‌تان به این جنبش کمک کنید. گاهی یک ایده‌ی خوب و درست می‌تواند به اندازه میلیون‌ها تومان پول به رشد یک جنبش کمک کند. مهم این است که انسان دغدغه‌ی کمک کردن داشته باشد و رشد جامعه و بهبود زندگی جوانان برایش حائز اهمیت باشد.

نقش سازمان های مردم نهاد(مثل مجمع خیرین) در توسعه فرهنگ مهارت ورزی

در کشور عزیزمان ایران برخی از افراد دغدغه مند از دل همین مردم به پا خواسته‌اند تا به رشد وقف مهارت آموزی و ترویج آن کمک کنند. به عنوان مثال گروه مردمی مجمع یکی از این گروه‌ها است که به کمک برخی از خیرین به نام ایران در تلاش است تا مهارت آموزی را ترویج دهد.

این گروه با تلاش برای از بین بردن موانع‌‌های موجود بر سر راه مهارت آموزی هم به جوانان برای پیدا کردن کار کمک می‌کند هم به افرادی که به نیرو متخصص احتیاج دارند در پیدا کردن نیروهای مورد نیازشان کمک می‌کند.

برای آشنایی بیشتر با راه‌های حمایت از مهارت ورزی می‌توانید مقاله حمایت از مهارت ورزی را مطالعه کنید.

جمع بندی

گاهی با برداشتن قدم‌هایی کوچک اما دغدغه مند می‌توانیم گره‌هایی بزرگ را باز کنیم. تنها کافی است این قدم‌های کوچک در کنار یکدیگر قرار بگیرند تا تاثیراتی شگفت انگیز داشته باشند.

امیدواریم روزی شاهد سیستمی باشیم که جوانانی ماهر را تربیت می‌کند. جوانانی که از همان ابتدای راه می‌دانند که در آینده به چه کاری مشغول خواهند شد. داشتن این تصویر شفاف از آینده در روحیه‌ی تلاشگر جوانان تاثیر شگفت انگیزی می‌گذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *