مهارت آموزی و افزایش نیروی ماهر یکی از مهمترین اقدامات برای بهتر شدن شرایط اقتصادی کشورها است. این موضوع اهمیت بالا و جایگاه مهارت در اقتصادهای بزرگ جهان را نشان میدهد.
اگر نگاهی به بزرگترین اقتصادهای دنیا بیاندازیم، یکی از مواردی که در بین همه آنها مشترک بوده، اهمیت به کسب و کارها و پرورش نیروی انسانی ماهر است.
نقش مهارت در اقتصادهای بزرگ جهان
البته که در بعضی از کشورها مانند هند، که یکی از بزرگترین کشورهای اقتصادی دنیا است، کشاورزی سنتی و مکانیزه و همچنین صنایع دستی و مدرن اقتصاد کشور را پیش میبرند.
ایالات متحده آمریکا، آلمان، چین و انگلستان از کشورهای بزرگ اقتصادی دنیا هستند. از بزرگترین عواملی که این کشورها را به این جایگاه رسانده است، سرمایهگذاری در بخش مهارت آموزی، افزایش دانش فنی افراد و سرمایهگذاری در حوزه کسب و کار است.
توجه به کسب و کارها در این کشورها رونق اقتصادی بسیار خوبی را به همراه داشته است. اگر بخواهیم به یکی از کشورهای قدرتمند در این زمینه اشاره کنیم، میتوانیم چین را مثال بزنیم.
کشور چین رتبه اول صادر کننده محصولات مختلف در جهان را دارد. دولت این کشور استقلال کسب و کارها را در دستور کار خود قرار و توسعه داده است. در این مقاله قصد داریم تا اهمیت و جایگاه مهارت بپردازیم. همچنین درباره نقش مهارت آموزی در توانمندسازی نیروی انسانی، جایگاه مهارت آموزی در نقش جوامع علمی ایران و دیگر موارد سخن بگوییم.
یک مقاله مرتبط: آشنایی با مشاغل کاربردی در آینده
نقش مهارت آموزی در توانمندسازی نیروی انسانی
یکی از مهمترین عواملی که باعث افزایش توانمندسازی نیروی انسانی میشود؛ مهارت آموزی است.
نیروی ماهر و توانمند نیرویی است که به صورت تخصصی در یک حوزه فعالیت میکند و علاوه بر دانش آن کار، مهارتهای مورد نیاز آن را داراست.
امروزه کشورهای مختلف از جمله ایران سعی دارند تا نیروی انسانی ماهر پرورش دهند.
از نکات مثبت بخشهای خصوصی، تمرکز آنها بر افزایش سطح مهارت در افراد است. این سازمانها سرمایه گذاری بهتری در این زمینه نسبت به بخشهای دولتی کردهاند.
از دیگر نکات مثبت این نهادها، این است که افراد در حین تحصیل و یا بعد از اتمام آن، دغدغه شغلی ندارند و میتوانند با استفاده از اندوختههای خود فعالیت کنند.
نیروی انسانی ماهر و رشد اقتصادی
همانطور که اشاره کردیم، مهارت ورزی و افزایش نیروی انسانی ماهر یکی از مهمترین عوامل رشد اقتصادی همه کشورها است.
افزایش مهارت آموزی از جهت بیشتر شدن نیروی انسانی ماهر، بر عهده تمامی نهادهای دولتی و خصوصی فنی حرفهای است. در ایران بخشهای خصوصی فعالیت بهتری نسبت به نهادهای دولتی دارند.
علاوه بر اینها ضعفی که در ایران وجود دارد این است که فعالیت خوبی از جهت سوق دادن دانشآموزان به سمت رشتههای فنی وجود ندارد. این موضوع نشان میدهد که کشور ما نیاز به تغییرات بزرگی در سیستم آموزشی خود دارد.
علت اصلی رشد اقتصادی کشورها، پرورش نیروی انسانی ماهر در نتیجه تولید کالا و خدمات با کیفیت است. اگر کشوری از نیروی انسانی ماهر برخوردار نباشد، به طبع نمیتواند کالای با کیفیتی تولید کند و در نتیجه بهرهوری کمی نیز خواهد داشت.
مهارت آموزی، افزایش نیروی انسانی ماهر و افزایش نیروی انسانی توانمند، رشد و شکوفایی اقتصادی را برای کشورها را در بر خواهد داشت.
توجه به مهارت در رقابت پذیرترین اقتصادهای جهان
مجمع جهانی اقتصاد هر ساله شاخص رقابت پذیرترین کشورهای جهان را مشخص میکند. این مجمع شاخص رقابت پذیری اقتصادی کشورهای جهان را بر اساس معیارهایی مثل: سرمایه انسانی، مهارت کارکنان و نیروی انسانی ماهر، انعطاف پذیری، نوآوری و میزان بودن اقتصاد منتشر میکند.
البته باید به این نکته توجه داشت که رقابت پذیری فقط بر اساس میزان درآمد کشورها نبوده و اغلب مرتبط با پیامدهایی مثل میزان رضایت از زندگی است.
در لیست منتشر شده امسال مجمع جهانی اقتصاد، آمریکا، سنگاپور و آلمان در رتبههای اول تا سوم قرار دارند. ایران نیز با یک رتبه کاهش نسبت به سال گذشته، در رتبه هشتاد و نهم قرار گرفته است.
عمان در بین تمامی کشورهای موجود در لیست منتشر شده از طرف مجمع جهانی اقتصاد، بیشترین رشد و پیشرفت را با چهارده پله صعود داشته است.
همانطور که در معیارهای انتخاب کشورها به صورت موردی در چند خط بالاتر توضیح دادیم، مهارت کارکنان و نیروی انسانی ماهر یکی از این موارد بود. این موضوع نشان میدهد که افزایش نیروی انسانی ماهر اهمیت به خصوصی دارد.
هم اکنون بخوانید: نقش مهارتآموزی در کشورهای جهان
اهمیت مهارت آموزی در ایران
با توجه به بررسیهای انجام شده و رتبه کشورمان در لیست رقابت پذیری، ما در ایران نیاز داریم که در کنار موارد دیگر اهمیت خاصی به حوزه مهارت آموزی بدهیم.
در کنار تشویق کردن محصلان به سمت رشتههای فنی، از آن طرف باید تغییرات اساسی در سیستم آموزشی خود ایجاد کنیم. همچنین باید شاخصهای شرکتها برای استخدام تغییر پیدا کند؛ چرا که در حال حاضر مدارک اهمیت بیشتری نسبت به مهارتهای آنها دارد.
در حال حاضر به دانشآموزانی که میخواهند انتخاب رشته کنند پیشنهاد میشود که به سمت رشتههای فنی بروند؛ چرا که بازار کار بهتری نسبت به رشتههای نظری در انتظار آنها است. همچنین بخشهای خصوصی زیادی در حال حاضر در این راستا مشغول خدمت رسانی در این زمینه هستند.
از آن جایی که یکی از اهداف جامعه ما رونق اقتصادی است، سرمایه گذاری در این بخش نتایج و ثمرات بسیار خوبی را به همراه خواهد داشت.
سخن پایانی
مهارت آموزی و افزایش نیروی انسانی ماهر یکی از مهمترین عوامل رشد اقتصادی کشورها است. تغییر سیستم آموزشی برای سوق دادن دانشآموزان به سمت رشتههای فنی از نیازهای کشورمان ایران است.
مهارت آموزی همچنین معیار قدرتمندی برای تعیین رقابت پذیرترین اقتصادهای جهان است. با افزایش نیروی انسانی ماهر میتوان رشد چشمگیر اقتصادی رقم زد. علاوه بر این افزایش سطح رفاه و رضایت از زندگی و کاهش نرخ بیکاری رقم خواهد خورد.
پیشنهاد میشود با توجه به شرایط فعلی، اگر فردی میخواهد به سمت رشتههای فنی برود و رشد قابل توجهی داشته باشد، از خدمات سازمانهای مردم نهاد و خصوصی استفاده کند. در این سازمانها سرمایه گذاری بهتری صورت گرفته و به صورت اختصاصی مهارت ورزی رخ میدهد.