یکی از مهمترین معضلات اجتماعی در جوامع مختلف، معضل بیکاری است. نرخ بیکاری در کشور ما هم نرخی قابل توجهی است. هر ساله خانوادههای زیادی فرزندانشان را به امید پیدا کردن کار در آینده راهی دانشگاهها میکنند. اگر انتخاب رشته دانشگاهی توسط داوطلب یا خانوادهاش درست انجام شود شانس پیدا کردن کار برای آن دانشجو بیشتر میشود.
در این مقاله به بررسی ویژگیهایی میپردازیم، که یک رشته دانشگاهی خوب دارد.
نقش علاقه در انتخاب رشته دانشگاهی
در تمامی رشتهها اگر شخصی خلاقیت داشته باشد و بتواند با استفاده از ذهن خود مسیری متفاوت خلق کند، بدون شک آن شخص موفق خواهد بود. اما تنها خلاقیت کافی نیست، قبل از خلاقیت باید عشق و علاقه باشد. تنها با عشق و علاقه میشود ساعتها به مطالعه و تفکر در مورد یک موضوع خاص پرداخت.
پس توجه داشته باشید اگر میخواهید در رشتهای که تحصیل میکنید موفق باشید باید رشتۀ دانشگاهی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید.
این موضوعی است که تقریبا همه از آن مطلع هستند. سوالی که بسیاری از داوطلبان ورود به دانشگاه دارند این است که چگونه باید علایق و استعدادهایمان را پیدا کنیم؟
برای پیدا کردن علایقتان می توانید آزمونهای بسیاری را که به همین منظور طراحی شدهاند، را پاسخ دهید تا در انتها به شما بگویند علایق شما کدامها هستند. مشاهده آینده شغلی و مسیر شغلی رشتههای مختلف از نزدیک نیز میتواند بسیار مفید باشد. با این کار میتوانید علاقه خود را پیدا کنید و هم در شما شور و اشتیاق برای رسیدن به آن جایگاه شغلی به وجود میآید.
اهمیت مهارت آموزی در کنار تحصیلات دانشگاهی
پس از اینکه شما یا فرزندتان مرحلهی انتخاب رشته دانشگاهی را پشت سر گذاشتید، حال نوبت به اقداماتی مهمتر و حائز اهمیتتر است. یکی از مهمترین اقداماتی که نیاز است همراه با تحصیل در دانشگاه در نظر داشته باشید، مهارتآموزی است.
تنها تحصیل در دانشگاه برای ورود به دنیای کسب و کارها و دنیای حرفهای کافی نیست. شما باید مهارتهای مرتبط با رشتهای که در آن در حال تحصیل هستید را بدست آورید تا بتوانید در آینده با ادغام علم و تجربه موقعیتهای مناسب شغلی را شکار کنید.
علاوه بر مهارتآموزی گذراندن دورههای کارآموزی مرتبط با رشتهتان نیز میتواند بسیار موثر باشد. گذراندن کارآموزی نیز نوعی مهارتآموزی محسوب میشود اما به صورت حرفهای تر.
برای مطالعه بیشتر راجع به مهارت آموزی میتوانید مقاله حمایت از مهارت ورزی را مطالعه کنید.
توجه به بازار کار در انتخاب رشته دانشگاهی
به بازارکار رشتهای که میخواهید در آن تحصیل کنید باید بسیار توجه داشته باشید. گاهی ممکن است شما به مباحث یک رشته علاقه بسیار داشته باشید و با نمرات بالا دروس را بگذرانید. اما از آنجایی که رشته انتخابیتان بازارکار خوبی ندارد یا بازار کارش اشباع است پس از فارغ تحصیلی بیکار بمانید.
قبل از انتخاب رشته دانشگاهی باید راجع به بازار کار آن رشته تحقیق کنید. خیلی رویایی فکر نکنید اگر ظرفیتهای کاری رشته مورد نظرتان خیلی محدود است بهتر است به سراغ رشتۀ دیگری بروید. چراکه احتمال شاغل شدنتان در آن رشته پایین است.
اصولا در جامعه امروزی ما رشتههای فنی بازارکارهای قویتری دارند. از آنجایی که رشتههای فنی شاخههای زیادی دارند افراد بیشتری میتوانند در این رشتهها کار پیدا کنند و در حوزه تحصیلشان مشغول به کار شوند.
فارغ تحصیلی چه رشته هایی بیکار نمی مانند؟ چه رشته های بیشترین بیکار در ایران را دارند؟
ما به صورت دقیق نمی توانیم آمار بدهیم که فارغالتحصیلان کدام رشتهها بیکارتر هستند. اما نیاز جامعه به فارغالتحصیلان برخی از رشتهها از سایرین بسیار بیشتر است. به عنوان مثال تربیت معلم یکی از آن دسته رشتههایی است که پس از فارغ تحصیلی از آن شانس پیدا کردن کار برایتان بسیار بالاست.
همانطور که بالاتر اشاره کردیم رشتههای فنی از آنجایی که شاخههای بسیار زیادی دارند، میتوانند شانس بیشتری برای یافتن کار به شما بدهند. شما با تحصیل در رشتههای فنی و یاد گرفتن مهارتهای مورد نیاز این رشتههای در زمان تحصیلتان میتوانید به پیدا کردن شغلی مناسب پس از فارغ تحصیلی امیدوار باشید.
شما با انتخاب رشته دانشگاهی فنی هم علم میآموزید و هم مهارت یاد میگیرید. این دو بالهای مورد نیاز شما برای پرواز فراسوی دنیای حرفهای و کاری است.
کارآفرینی یا خود اشتغالی در چه رشته های دانشگاهی بالاتر است؟
تقریبا در بیشتر رشتهها می توان به صورت خود اشتغالی کار کرد. اما کارآفرینان بیشتر از دانشکدههای مدیریت، اقتصاد، مهندسی بیرون میآیند. به صورت کلی اگر میخواهید خودتان برای خودتان کار کنید، بهترین راه یاد گرفتن مهارت است. به عنوان مثال شما اگر همزمان که در دانشگاه مهندسی کامپیوتر میخوانید، مهارتهای مورد نیاز این رشته در بازارکار را فرابگیرید پس از فارغ تحصیلی می توانید به راحتی به عنوان آزاد کار مشغول کار شوید.
مهارتآموزی اصولی میتواند بر روی کارآفرینی یک فرد تاثیرگذار باشد.
جمع بندی
تحصیلات بسیار مهم است اما تحصیلاتی که نتیجه بخش باشد. امروزه در جامعه ما هزاران فارغالتحصیل بیکار داریم. افرادی که پس از چهار سال درس خواندن کار خاصی بلد نیستند انجام دهند. اگر میخواهید خودتان یا فرزندانتان در این تله نیافتید باید به فکر باشید. فرزندانتان را کارآمد تربیت کنید. آنها را ماهر بار بیاورید مطمئن باشید این مهارتهای فرزندانتان خواهد بود که روزی به دردشان میخورد.
کلام آخر اینکه قبل از انتخاب رشته دانشگاهی از خودتان بپرسید آیا پس از چهار سال که فارغ تحصیل شدم کاری برای انجام دادن دارم؟ آيا در این چهار سال نیازی هست که مهارتهای تکمیلی رشتهی مورد تحصیلم را فرا بگیریم؟ آیا پس از فراگرفتن مهارتها باز هم برای من کاری پیدا نمیشود.
مراقب باشید که چهار سال ارزشمند زندگیتان را تنها صرف گذراندن تعدادی واحد دانشگاهی و قبول شدن در این دروس نکنید!